Hoe moet ik een online webinar bekijken?

Het is de laatste jaren steeds gebruikelijker geworden om een online evenement te bezoeken. Het bijwonen van een online webinar is voor steeds meer mensen gebruikelijk. Er is echter ook nog een fors aantal mensen dat geen ervaring heeft met het bijwonen van een online webinar. Voor die mensen hebben we dit artikel geschreven. In dit artikel leggen we je uit hoe je een online webinar moet bekijken.

In het eerste deel van dit artikel staan we stil bij hoe je technisch naar een online webinar moet kijken. In het tweede deel van dit artikel geven we je wat tips over hoe je fysiek naar een evenement moet kijken. Het deelnemen aan een online evenement is namelijk net iets anders dan deelnemen aan een “gewoon” seminar. 

Technisch bekijken van een webinar

Wanneer je een online webinar gaat bekijken, dan moet je daar in de eerste plaats technisch toe in staat zijn. Om een online webinar te volgen heb je in de eerste plaats natuurlijk een stabiele internetverbinding nodig. Als je een online evenement bij probeert te wonen via een slechte internetverbinding, dan pak je er waarschijnlijk enkel delen van op. 

Een online webinar bekijken via je browser

Wanneer je een online evenement gaat volgen, dan kan je dat meestal via je browser doen. Dat is aantrekkelijk, want dan hoef je geen aanvullende software te downloaden en kan je zo inschakelen. Houd er echter rekening mee dat sommige browsers problemen veroorzaken bij het bekijken van een online evenement. Het kan daarom verstandig zijn om een alternatieve browser achter de hand te hebben. Uiteraard is het verstandig om er voor te zorgen dat je browser up to date is. 

Een online event bijwonen via een desktop-app

Het kan ook zo zijn dat je liever een app downloadt. Sommige mensen vinden het fijn om hun webinar via een app op hun desktop te bekijken. Houd er echter wel rekening mee dat die apps niet universeel zijn. 

Een online webinar bekijken op een telefoon

De meeste online evenementen zijn via een telefoon bij te wonen. Het bijwonen van een online webinar via je telefoon is natuurlijk gemakkelijk, omdat je dit overal kan doen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat het volgen van een online evenement via je telefoon veel dat kost. Het is daarom aan te bevelen om het evenement via Wifi te volgen. 

De mogelijkheden om een online evenement bij te wonen via je smartphone nemen steeds meer toe. Houd er echter wel rekening mee dat je soms niet, of niet van alle functionaliteit gebruik zal kunnen maken. Soms kan het handig zijn om een app te downloaden, participeren in een online webinar is vaak gemakkelijker wanneer je gebruik maakt van de app. Helaas is er niet een universele app waarmee het bijwonen van een online evenement makkelijker wordt. Je zal dus de app moeten downloaden van het bedrijf waarmee het online evenement wordt uitgezonden, bijvoorbeeld Zoom. 

Waar moet je op letten wanneer je naar een online webinar kijkt?

Wanneer je een online evenement bezoekt, dan moet je er rekening mee houden dat het vaak om een marketing-event gaat. De organisator van het evenement zal proberen om jou te overtuigen van het nut van een product of dienst. Het is daarom van belang om kritisch te blijven kijken.

Het is overigens niet altijd zo dat een online evenement altijd een marketing-evenment is. Het kan ook zo zijn dat de organisator kennis over probeert te dragen. In dat geval is het natuurlijk verstandig om een actieve houding aan te nemen en de bijeenkomst niet vanuit de luie stoel te bekijken.

Durf te participeren bij het bekijken van een online evenement

Op de een of andere manier zijn bezoekers van een online webinar relatief vaak terughoudend om actief deel te nemen aan de bijeenkomst. Bijvoorbeeld door vragen te stellen. Doe dat echter met een gerust hart. De organisatoren van een webinar vinden het over het algemeen alleen maar fijn wanneer participanten actief deelnemen aan de online bijeenkomst.

      Webinar software