Hoe werkt een webinar?

Een webinar wordt online uitgezonden zoals bijvoorbeeld een stream. Dit “streamen” is eigenlijk een ander woord voor uitzenden, maar dan online. Je zend letterlijk een presentatie of beeld uit online. Via het internet kunnen personen meekijken met wat je te vertellen hebt. Sommige personen kiezen ervoor om bijvoorbeeld een vergadering uit te zenden via beeld en bij een presentatie een powerpoint. Door gebruik te maken van webinar software kan alles goed verlopen en weet je zeker dat iedereen goed meekijkt en ook de mogelijkheid heeft om opmerkingen of vragen te plaatsen.

Hoe organiseer je een webinar?

Een webinar kan worden organiseert door middel van webinar software. Elke webinar software werkt via hetzelfde principe, je moet als eerst een account aanmaken. Via het account kun je de betalingsplan kiezen die past bij jou doelstelling. Je kunt natuurlijk begrijpen dat er een ander kostenplaatje zit bij het uitzenden naar 1000 mensen dan aan 50 mensen. Gratis webinar software zorgt voor problemen en is meestal al beperkt in de mogelijkheden.

Nadat je een account hebt gemaakt en een betalingsplan hebt gekozen kun je beginnen met voorbereiden. Ten eerste moet je natuurlijk de vergadering of presentatie hebben voorbereid. Je kunt de presentatie maken via Powerpoint maar ook sommige webinar software pakketten geven je de mogelijkheid om een presentatie te maken via de software die ze verlenen. Wanneer je de presentatie klaar hebt staan en je bent voorbereid kun je beginnen met alles klaarzetten. Bij vele webinar software pakketten moet je een programma downloaden op je computer of laptop. Vanuit deze programma kun je alles klaarzetten en krijg je een link toegestuurd. Deze link kun je mailen of via een andere manier versturen naar alle personen die mee gaan doen met de presentatie. TIP: Zorg ervoor dat je de link al dagen eerder hebt gestuurd zodat je de kans op niet versturen of ontvangen kunt vermijden.

De uitgenodigden personen krijgen dus een link via de mail bijvoorbeeld. Met deze link openen ze een beeld op de browser (zoals bijvoorbeeld Google Chrome of Safari) en kunnen ze meekijken. Wij adviseren ook om in de mail te zetten dat iedereen de link al een keer van te voren moet uittesten zodat er geen verrassingen komen tijdens de presentatiedag.

Je kunt zelf bepalen of je de mogelijkheid wilt geven aan de kijkers om in de chat berichten te sturen. Ook kun je kiezen of je wilt dat de berichten worden gezien door iedereen of alleen de persoon die het organiseert. Als het bijvoorbeeld gaat om een presentatie vanuit een school of instantie wil je misschien dat het niet zichtbaar is voor de andere studenten wat betreft vragen. Studenten kunnen soms onzeker zijn of het stellen van vragen omdat ze geen slechte vragen willen stellen, maar natuurlijk zijn die er niet.

Na de presentatie heb je de mogelijkheid om de webinar op te slaan zodat personen het kunnen terugkijken op hun gemak wanneer ze daar zin in hebben.. Kies je hiervoor weet dat zeker dat je dit ook wilt zodat je niet er later spijt van krijgt. Nu ben je klaar met het geven van de webinar en kun je weer verder gaan met je dag! 🙂

      Webinar software